El teu ACCÉS als fils i funcions de TRENS.CAT és LIMITAT
Si ets un visitant ocasional, sigues benvingut. Si els temes d'aquest fòrum t'interessen et pots registrar lliurement. Amb això tindràs l'accés a TOTS els fils, i també podràs participar.
Registrar-se com a membre no comporta cap altre obligació que la de respectar el reglament i als altres membres.
Caldrà, però, que prèviament els Administradors activin la teva inscripció perquè puguis connectar-te. Mentrestant, com a visitant només veus una part dels fils que hi ha oberts a tots els membres.
Encara no ets membre i vols saber quins són els requisits per a inscriure's? que cal fer per a donar-se d'alta? És molt senzill, està tot explicat aquí:
Segons el lloc on he trobat aquesta foto, es tractaria d'un vagó destinat al transport de peix. M'agradaria entendre com es va carregar aquest vagó ja que evidentment és impossible entrar-hi... L'explicació és ben senzilla, però, personalment, hi ha alguna cosa que se m'escapa!
A més, com espereu que es quedi l'aigua en un vagó així?
Salutacions,
Christophe
Olot Mestre d'obres
Ubicació : La Garriga - Vallès Oriental Edat : 65 Data d'inscripció : 16/01/2009 Nombre de missatges : 33792
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dl Mar 25, 2024 5:49 am
Òbviament nosaltres no sabem res de com es carregaven els vagons abans. Actualment fóra impensable el transport de peix en aquestes condicions. Més aviat són càmeres frigorífiques o congeladors, que fan molt soroll quan passen la nit en alguna estació.
La meva pregunta també de misteri: creus que els forats eren per l'aigua, o eren perquè els peixos poguessin respirar?
Ubicació : Sallanches (Haute-Savoie France) Edat : 57 Data d'inscripció : 07/11/2021 Nombre de missatges : 1332
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dl Mar 25, 2024 7:09 am
Bona tarda Amadeu,
Com diuen en francès, la teva resposta més aviat tendeix a "ofegar el peix"!
Amicalment,
Christophe
MALLET73 Trenjardinaire Plus
Ubicació : Viladecans, sense metro ni Tram Edat : 51 Data d'inscripció : 21/03/2011 Nombre de missatges : 19505
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dj Abr 04, 2024 7:11 am
Jo diria que tiraven el vagó al aigua i després el treien com si fos una xarxa.. apa!! a la via i cap a lloc!!
salutacions
mallet73
RailwayManiac Trenjardinaire Plus
Ubicació : Sallanches (Haute-Savoie France) Edat : 57 Data d'inscripció : 07/11/2021 Nombre de missatges : 1332
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dj Abr 04, 2024 7:24 am
Interessant hipòtesi!
MALLET73 Trenjardinaire Plus
Ubicació : Viladecans, sense metro ni Tram Edat : 51 Data d'inscripció : 21/03/2011 Nombre de missatges : 19505
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dj Abr 04, 2024 10:47 pm
Ara fora conyes...!!! jo crec que hi ha un error de transcripció, crec que volien dir "ganado", que seria el més lògic, ovelles o gallines...
de fet hi ha una empresa que dur en camions cistelles molt semblants plenes de gallines..
Salutacions
mallet73
TramBlau Mestre tramviaire
Ubicació : Montesquiu i de vegades la lluna Edat : 69 Data d'inscripció : 28/01/2009 Nombre de missatges : 12351
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dv Abr 05, 2024 12:46 am
RailwayManiac escrigué:
Un altre misteri! www.vferrer.net Segons el lloc on he trobat aquesta foto, es tractaria d'un vagó destinat al transport de peix. M'agradaria entendre com es va carregar aquest vagó ja que evidentment és impossible entrar-hi... L'explicació és ben senzilla, però, personalment, hi ha alguna cosa que se m'escapa! A més, com espereu que es quedi l'aigua en un vagó així? Salutacions, Christophe
El peix en aquells anys que no hi havia càmeres frigorífiques es transportava en caixes de fusta cobertes per xarpellera i gel, també podien posar-lo en coves de vimets, aleshores posaven el peix als sacs de xarpellera amb gel i les lligaven i dins de les coves de vimets. Però en aquests trens més aviat els posarien a les tipiques caixes de peix amb el gel i la tela de xarpellera cobrint-lo. També hi havia transport de peix en barrils, peix fresc, però era un peix molt car ja que calia reposar el gel cada 'X', i salat, com el bacallà, les sardines, o les anxoves que eren els més barats
Pere
RailwayManiac Trenjardinaire Plus
Ubicació : Sallanches (Haute-Savoie France) Edat : 57 Data d'inscripció : 07/11/2021 Nombre de missatges : 1332
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dv Abr 05, 2024 2:59 am
Gràcies per tots els detalls, pere!
Però el que més m'intriga és que el carruatge té tres pisos, cada pis té les seves petites portes però un ésser humà no hi caben en aquest carruatge! Està bé per a les ovelles que es mouen soles, però per als peixos en caixes...
Salutacions,
Christophe
TramBlau Mestre tramviaire
Ubicació : Montesquiu i de vegades la lluna Edat : 69 Data d'inscripció : 28/01/2009 Nombre de missatges : 12351
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dv Abr 05, 2024 5:34 am
No hi havia problema, antigament els pescadors i en moltes professions utilitzaven ganxos per arrossegar objectes, en aquest cas les caixes, jo crec que en aquesta gàbia no anirien més de quatre apilades, a més en aquells anys els treballadors eren més varats que ara
Pere
RailwayManiac Trenjardinaire Plus
Ubicació : Sallanches (Haute-Savoie France) Edat : 57 Data d'inscripció : 07/11/2021 Nombre de missatges : 1332
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dv Abr 05, 2024 7:33 am
Gràcies per la teva resposta Pere, però la traducció és catastròfica!
TramBlau Mestre tramviaire
Ubicació : Montesquiu i de vegades la lluna Edat : 69 Data d'inscripció : 28/01/2009 Nombre de missatges : 12351
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dv Abr 05, 2024 8:00 am
No hi havia problema, antigament els pescadors i en moltes professions utilitzaven ganxos per arrossegar objectes, en aquest cas les caixes, jo crec que en aquesta gàbia no anirien més de quatre apilades, a més en aquells anys els treballadors eren més varats que ara
S'entén més bé ara?
Pere
Olot Mestre d'obres
Ubicació : La Garriga - Vallès Oriental Edat : 65 Data d'inscripció : 16/01/2009 Nombre de missatges : 33792
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dv Abr 05, 2024 10:08 am
TramBlau escrigué:
No hi havia problema, antigament els pescadors i en moltes professions utilitzaven ganxos per arrossegar objectes, en aquest cas les caixes, jo crec que en aquesta gàbia no anirien més de quatre apilades, a més en aquells anys els treballadors eren més varats que ara
Pere
A la part que és intraduïble, en Pere diu que, a l'època, els treballadors eren molt menys cars que avui dia. A veure si google sap traduir aquest cop!!
Ubicació : Sallanches (Haute-Savoie France) Edat : 57 Data d'inscripció : 07/11/2021 Nombre de missatges : 1332
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dv Abr 05, 2024 10:29 am
Una mica millor, gràcies! Però encara em sorprèn molt aquesta elecció tècnica. A França (a l'ample metre), hi havia molt pocs vagons dedicats al transport de peix. Els únics que coneixia eren a la Xarxa Bretona: eren coberts modificats (portes, pintura blanca, potser aïllament interior). En tot cas, es van carregar d'una manera molt clàssica!
Ubicació : La Garriga - Vallès Oriental Edat : 65 Data d'inscripció : 16/01/2009 Nombre de missatges : 33792
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Ds Abr 06, 2024 5:33 pm
Un plaer, Christophe!
En quant a la teva pregunta, potser hi tingui a veure el tipus de conserva de peix. Si parléssim de peix fresc gairebé se sent la pudor del peix en arribar a destinació. Jo imagino que no es tractava pas de transport de peix fresc sinó ja una mica conservat.
Cal tenir en conta que, en una època en la que encara no existien ni els congeladors, ni les neveres, a Espanya es salava el peix, la carn i tot el que es volia conservar, mentre que més al nord es fumava. Això es deu a que degut a la climatologia, a la latitud de la península Ibèrica es podia assecar l'aigua de mar per a obtenir sal, mentre que en altres indrets, països més freds a on no es disposava de sal, se solien penjar del sostre, a on es "fumaven" amb el fum de la llar de foc. Possiblement aquestes dues maneres de conservar marcaven també el transport de determinats productes, com ara el peix, que es devien fer de manera molt diferent si era un producte salat o fumat.
Per altra banda, la pròpia meteorologia també devia marcar la forma en que es transportava el peix... per exemple: jo no n'imagino el peix (salat) a dins d'un vagó tancat, escalfant-se aturat al sol en les vies mortes d'una estació. Igual com no m'imagino pas el peix (fumat) en un vagó de reixat, en un país plujós...
En qualsevol cas, trobo molt interessant el tema perquè ens ajuda a intuir, una mica, com era la vida abans.
Ubicació : La Garriga - Vallès Oriental Edat : 65 Data d'inscripció : 16/01/2009 Nombre de missatges : 33792
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Ds Abr 06, 2024 5:49 pm
En aquest petit article es parla de la conservació i transport del peix en l'antiguitat, molt abans de que aparegués el ferrocarril, però que en definitiva ens ajuda a conèixer una mica el producte en el passat:
Ubicació : Sallanches (Haute-Savoie France) Edat : 57 Data d'inscripció : 07/11/2021 Nombre de missatges : 1332
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dg Abr 07, 2024 4:48 am
Gràcies per aquesta resposta i per l'enllaç Amadeu.
Pel que fa al "meu" vagó, crec que transportava peix fresc, però a poca distància, per arribar a la xarxa de la SNCF.
Salutacions,
Christophe
MALLET73 Trenjardinaire Plus
Ubicació : Viladecans, sense metro ni Tram Edat : 51 Data d'inscripció : 21/03/2011 Nombre de missatges : 19505
Assumpte: Re: Com carreguem aquest vagó? Dg Abr 07, 2024 9:14 pm
RailwayManiac escrigué:
Una mica millor, gràcies! Però encara em sorprèn molt aquesta elecció tècnica. A França (a l'ample metre), hi havia molt pocs vagons dedicats al transport de peix. Els únics que coneixia eren a la Xarxa Bretona: eren coberts modificats (portes, pintura blanca, potser aïllament interior). En tot cas, es van carregar d'una manera molt clàssica!